piątek, 11 sierpnia 2017

Mleko kokosowe

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na mleko kokosowe. W internecie jest wiele receptur i sposobów przygotowania mleka z wiórków kokosowych. Wypróbowałam kilka z nich i w końcu mam swoją ulubioną wersję :)


Składniki;
200 g wiórków kokosowych
1,2 l. wody o temperaturze ok. 50 stopni.

Wiórki umieszczam w blenderze, zalewam wodą i odstawiam na godzinę. Blenduję, a następnie przecedzam przez sitko, aby odsączyć wiórki. Mleko gotowe. Trzymam je w lodówce nie dłużej niż 48 godzin. Przed użyciem należy zamieszać, bo płyn się rozwarstwia. Używam go do musli, kawy, naleśników. Ma bardzo przyjemny smak, idealny dla miłośników kokosów.
Polecam do przygotowania koktajli, jak na przykład mój z czarnych porzeczek
Przepis dodałam do akcji błyskawiczne piątki

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię mleko kokosowe :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas ma coraz więcej kulinarnych zastosowań :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, pysznie też smakuje z musli :)

      Usuń
  3. jeszcze nigdy nie robiłam swojego mleka kokosowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię coraz częściej, polecam spróbować :)

      Usuń
  4. muszę wreszcie zrobić domowe mleko koko, bo ciągle to odkładam :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, zrób koniecznie i daj znać czy smakowało :)

    OdpowiedzUsuń