środa, 9 sierpnia 2017

Chleb czystoziarnisty

Moje pierwsze i myślę, że dość udane, podejście do chleba czystoziarnistego. Wykonanie jest bardzo proste.

Składniki u mnie na silikonową foremkę o wymiarach 22x 9 cm, wysokość 5 cm:

1,5 szkl. płatków gryczanych (można wykorzystać inny rodzaj np. owsiane)
1,5 szkl. pestek słonecznika
3/4 szkl. nasion siemienia lnianego
7 łyżek mielonego siemienia lnianego
7 łyżek pestek dyni
2 łyżki płynnego miodu
1,5 łyżeczki soli
5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
1,5 szkl. wody
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu, starannie wymieszać. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Piec temperaturze 180 stopni (ustawienia - góra i dół) przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.
Ważne:
Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. W przeciwnym razie może się rozpaść.

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł i na pewno bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczny, lepszy niż z piekarni :)

      Usuń
  2. Domowy, zdrowy chlebek najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda genialnie, nigdy nie piekłam chleba

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj ten przepis, jest jednym z najzdrowszych i najłatwiejszych, jeśli chodzi o domowe pieczywo :)

      Usuń