środa, 6 listopada 2013

Domowa lazania


Składniki na 6-8 osób:
opakowanie makaronu lazania 500g
2 puszki pomidorów w zalewie
2 cebule
2 łyżki suszonych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka)
5 łyżek oleju
2 ząbki czosnku
20 dag sera żółtego
400 g. mięsa mielonego
sól, pieprz, papryka słodka w proszku, bazylia

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Przesmażyć na oleju przez 2 minuty razem z płatkami paprykowymi, następnie dodać mięso mielone, smażyć 10 minut. Dodać pozostałe składniki, farsz dusić około 3 minut.
Na posmarowanej blaszce rozłożyć warstwę płatów makaronowych, posmarować częścią farszu, na tym umieścić kolejną warstwę płatów i znów posmarować farszem. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie na wierzchu zostawiając płaty makaronu. Posypać startym serem.
 Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut.
Lubicie lazanię?

13 komentarzy: