środa, 10 lipca 2013

Zebra



Składniki:
 6 jajek
1 szkl. cukru
3/4 szkl. oleju
1 szkl. wody mineralnej
olejek rumowy
5 łyżek migdałowych płatków
5 łyżek wiórków kokosowych 
3 łyzki kakao
2,5 szkl. mąki 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Jajka ubić, dodać cukier, olej, wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować 2-3 minuty. Dodać pozostałe składniki, oprócz wiórków kokosowych i płatków migdałowych, miksować przez kolejne 2 minuty. Ciasto podzielić na połowę. Do jednaj dodać kakao, do drugiej płatki migdałowe. Ciasto wylewać do okrągłej formy, wlewając po 4 łyżki na przemian. Piec 40 minut.
Po upieczeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

13 komentarzy:

  1. Jako dziecko uwielbiałam to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zebrę , mogę jeść codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zebrę to jedno z moich ulubionych ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda strasznie apetycznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. www.anielskieprzysmaki.pl-ale mam na nie ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zebra kiedyś była obowiązkowym ciastem u mojej mamy:))

    OdpowiedzUsuń
  7. zebra to ciasto, które zawsze się udaje :)
    też ją piekę.

    OdpowiedzUsuń
  8. To był mój pierwszy placek, który samodzielnie upiekłam, niezawodnie pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dajesz proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, daję 1 łyżeczkę. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam :)

      Usuń