środa, 31 października 2012
Domowy chleb - makowa panienka
Chleb ten robi się bardzo łatwo :)
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki żytniej
3 łyżki oliwy
2,5 szkl. ciepłej wody
50 g. drożdży
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl. słonecznika
6 łyżek maku
Drożdże rozetrzeć z cukrem i solą, podlać 3 łyżkami wody, odstawić na 10 minut. Dodać pozostałe składniki, wyrobić mikserem lub utrzeć pałką. Odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Wierzch posypać obficie makiem. Piec około godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja robię najprostszy w świecie ;) Ale Twoim przepisem nie pogardzę, zamierzam w przyszłości skorzystać :)
OdpowiedzUsuń...a w jakiej temperaturze pieczesz ten ekspres?
OdpowiedzUsuńNie według dokładnego podzielnika, mam kuchenkę gazową bez termoobiegu, ustawiam na dwójkę.
UsuńLubię chleb z makiem :)
OdpowiedzUsuń