piątek, 7 września 2012

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane są świetnym daniem, bo możemy je stworzyć z ziemniaków, które pozostaną nam z obiadu. Robię je dość często, z różnymi dodatkami.

Potrzebujemy:
ok. 3 szklanek ziemniaków
1 jajko
2 - 3 łyżeczki zieleniny ( koperek, pietruszka, szczypiorek, rozmaryn) 
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
sól do smaku
Ziemniaki należy utłuc lub przepuścić przez maszynkę, dodać sól, jajko i posiekaną zieleninę, dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć do zarumienienia.
Można polać sosem pieczarkowym i podawać z dowolną surówką.



5 komentarzy:

  1. Kruszynko, polecam. Nawet dziecko szybko przygotuje, a smakują wszystkim.

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja zawsze dodaje jeszcze starty żółty ser.A do tego sos czosnkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam tak jeszcze. Następnym razem wypróbuję według Twojej rady :)

      Usuń
  3. Ja pamiętam jak mama dawała jeszcze posiekaną cebulkę i pokrojoną w małą kostkę kiełbasę. Hmmmmm pychota :) chyba zrobię na obiad

    OdpowiedzUsuń