tag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post3161659485970064634..comments2023-12-30T21:17:18.214+01:00Comments on Przepisy Margaretki : Syrop z kwiatów czarnego bzuMargaretkawhttp://www.blogger.com/profile/11703037906781046511noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-73683620281700681762019-06-03T21:25:36.627+02:002019-06-03T21:25:36.627+02:00Dziękuję za podpowiedź :)Dziękuję za podpowiedź :)Margaretkawhttps://www.blogger.com/profile/11703037906781046511noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-84795753513346890222019-06-03T21:22:20.550+02:002019-06-03T21:22:20.550+02:00A ja wolę dać 1 szklankę cukru i 4 litry wody. W b...A ja wolę dać 1 szklankę cukru i 4 litry wody. W butlę wetknąć rurkę i poczekać aż zacznie buzować. Zdecydowanie bąbelki bardziej do mnie przemawiają 😀Anna Kruczkowskahttps://www.blogger.com/profile/10506083344673043107noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-44140629018997272742018-05-25T06:48:07.403+02:002018-05-25T06:48:07.403+02:00U sąsiada rośnie bez, może pozwoli zerwać :) Jeszc...U sąsiada rośnie bez, może pozwoli zerwać :) Jeszcze nigdy nie robiłam Szysiahttps://www.blogger.com/profile/00823407755523206425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-42281424572154334022018-05-24T20:13:53.005+02:002018-05-24T20:13:53.005+02:00Ten syrop jest przepyszny. W tym roku jeszcze nie ...Ten syrop jest przepyszny. W tym roku jeszcze nie robiłam ,bo u mnie w górach, kwiaty jeszcze nie rozkwitły. Powinny się rozwinąć gdzieś tak za tydzień :)Kasia i jej kobiecy świathttps://www.blogger.com/profile/11162607836792980784noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-12159371903385859232016-07-18T18:39:53.170+02:002016-07-18T18:39:53.170+02:00Może w przyszłości wykorzystam tę recepturę :)Może w przyszłości wykorzystam tę recepturę :)Margaretkawhttps://www.blogger.com/profile/11703037906781046511noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-74516564958867858052016-07-18T18:38:40.518+02:002016-07-18T18:38:40.518+02:00Mam nadzieję, że wyszedł pyszny :)Mam nadzieję, że wyszedł pyszny :)Margaretkawhttps://www.blogger.com/profile/11703037906781046511noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-46585672570452902682016-07-18T18:37:56.769+02:002016-07-18T18:37:56.769+02:00Nie robiłam w żaden inny sposób, ale sądzę, że prz...Nie robiłam w żaden inny sposób, ale sądzę, że przy każdej wersji ilość zachowanych składników jest podobna :)Margaretkawhttps://www.blogger.com/profile/11703037906781046511noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-64576926271973128192016-06-16T11:04:03.604+02:002016-06-16T11:04:03.604+02:00DOMOWY PRZEPIS
40-50 kwiatów zebrać i rozłożyć na...DOMOWY PRZEPIS<br />40-50 kwiatów zebrać i rozłożyć na białe płótno dołem kwiatostan by robaki wyszły<br />2 szt sparzonych cytryn pokroić w plastry<br />2 litry wody i 6 dkg kwasku cytrynowego zagotować i wystudzić<br />Zalać kwiaty bez zielonych łodyg zimną wcześniej przegotowaną wodą z kwaskiem , przykryć i odstawić na 30 godz.<br />Potem wycisnąć i dodać 2 kg cukru ( można dodać świeży lub w proszku imbir ) zagotować i gorące wlewać do wyparzonych suchych słoików, zakręcić . Przewrócić do góry dnem do wystudzenia.<br />Piotrhttps://www.blogger.com/profile/02939972469832970288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-77677661293909639152016-06-16T08:31:11.781+02:002016-06-16T08:31:11.781+02:00A ! Po zalaniu syropem garnek stoi jednak całą noc...A ! Po zalaniu syropem garnek stoi jednak całą noc w lodówce , żeby cały pyłek i smak przeszedł do soku.Monikahttps://www.blogger.com/profile/18003373489606911162noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-21300865736631337192016-06-16T08:28:21.829+02:002016-06-16T08:28:21.829+02:00Ja robiłam wszystkie wersje i wszystkie były ok. N...Ja robiłam wszystkie wersje i wszystkie były ok. Nawet ta moja , kiedy to zapomniałam poodcinać zielone gałązki. Nie był gorzki tylko bardziej , hmm, trawiasty ? Osobiście wolę ten przepis z zalewaniem gorącym a raczej ciepłym syropem 1:1 a potem po przecedzeniu gotuję. Nie zachowa wtedy być może wszystkich walorów zdrowotnych ale ja robię go typowo do picia , jako sok do zrobienia lemoniady. Gdy mam ochotę na szybki napój wypijany natychmiast , to zalewam baldachy w dzbanku jak herbatę , dodaję cytryny i cukru (jak kto lubi) i wszystko . Smacznego .Monikahttps://www.blogger.com/profile/18003373489606911162noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-19856172780165999892016-06-11T23:47:53.598+02:002016-06-11T23:47:53.598+02:00Ha, znalazłam czwarty sposób - zalewanie kwiatów l...Ha, znalazłam czwarty sposób - zalewanie kwiatów letnią wodą z kwaskiem i potem, po odcedzeniu, dodawanie cukru i gotowanie. I bądź tu, człowieku, mądryTeresahttps://www.blogger.com/profile/04193773281055712291noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-45183987390354651352016-06-11T23:22:54.644+02:002016-06-11T23:22:54.644+02:00No właśnie, ja mam kilka przepisów na ten syrop i,...No właśnie, ja mam kilka przepisów na ten syrop i, pomijając różnice w proporcjach, są 3 szkoły:<br />1)zalewanie kwiatów wrzącym syropem<br />2)zalewanie kwiatów przestudzonym syropem<br />3)zalewanie kwiatów wrzącą wodą (cukier i cytrynę dodajemy później do przefiltrowanego wyciągu z kwiatów)<br />Czy ktoś próbował kilku sposobów i widzi róznice?<br />A może jakaś teoria? Kiedy więcej wartości zachowuje?Teresahttps://www.blogger.com/profile/04193773281055712291noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-45623104190541084612016-06-11T16:09:07.384+02:002016-06-11T16:09:07.384+02:00Mąż przyniósł mi siatkę pełną kwiatów czarnego bzu...Mąż przyniósł mi siatkę pełną kwiatów czarnego bzu, Nie mam wyjścia....robię syropKasia i jej kobiecy świathttps://www.blogger.com/profile/11162607836792980784noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-3031199996756883792016-06-09T14:12:35.344+02:002016-06-09T14:12:35.344+02:00Już gdzieś czytałam o bzie ale była to lemoniada ;...Już gdzieś czytałam o bzie ale była to lemoniada ;)<br />U mnie takie syropki nie przejdą, a szkoda... Pozdrawiam!Paulina. Nhttps://www.blogger.com/profile/09962546147573413220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-22166189287062703432016-06-08T22:14:32.452+02:002016-06-08T22:14:32.452+02:00Super pomysł!Super pomysł!Loreta - Kulinarna Jahttps://www.blogger.com/profile/07180407120724104587noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-3143484454190459322016-06-08T21:47:47.708+02:002016-06-08T21:47:47.708+02:00Angelo, to syrop, rozciencza się go z wodą lub dod...Angelo, to syrop, rozciencza się go z wodą lub dodaje łyżeczkę do herbaty :)Margaretkawhttps://www.blogger.com/profile/11703037906781046511noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-66334860307357229012016-06-08T21:46:46.784+02:002016-06-08T21:46:46.784+02:00Dokładnie tak jest :)Dokładnie tak jest :)Margaretkawhttps://www.blogger.com/profile/11703037906781046511noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-29643905649908382862016-06-08T21:18:53.458+02:002016-06-08T21:18:53.458+02:00Cukru rzeczywiście jest dużo, ale jeśli to syrop i...Cukru rzeczywiście jest dużo, ale jeśli to syrop i dodaje się go niewiele, to jest ok :-) Veggiehttps://www.blogger.com/profile/02348437730698841892noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6292026982417111068.post-86552441589047087282016-06-08T20:57:45.104+02:002016-06-08T20:57:45.104+02:00Jak dla mnie za dużo cukru :PJak dla mnie za dużo cukru :PAnqeliquehttps://www.blogger.com/profile/10449760563199078101noreply@blogger.com