sobota, 9 września 2017

Bułki kukurydziane z czarnuszką

Bułki z mąki kukurydzianej z czarnuszką to pieczywo bezglutenowe, pod warunkiem dodania bezglutenowego proszku do pieczenia. 


Składniki:
3 szkl. mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
4 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
pół łyżeczki soli himalajskiej
ziarna czarnuszki do posypania

Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać mąki. Formować bułki i umieszczać je na blaszce. Posypać czarnuszką, która moim zdaniem bardzo pasuje do pieczywa kukurydzianego.
Piec 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu.
Z podanych składników wyszło 15 małych bułek. Najlepiej smakują świeże, później robią się twardsze.

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam chleb z dodatkiem czarnuszki, myślę że bułeczki również przypadłby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaskakująco dobre połączenie smaków :)

      Usuń
  2. te bułeczki wyglądają niesamowicie, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeże najlepsze z masłem i dżemem :)

      Usuń
  3. Ale fajnie wyglądają! A w smaku przypominają zwykłe bułeczki? Bo mąka kukurydziana jednak się różni od pszennych czy orkiszowych,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej przypominają ciasto, niż chleb, ale warto spróbować :)

      Usuń
  4. Wyglądają rewelacyjnie :) Uwielbiam takie pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale żółciutkie :D fajny pomysł, będę musiała go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić do bezpośredniego spożycia :)

      Usuń
  6. chrupków kukurydzianych nie lubię ale bułki bym skosztowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj przepis, może Ci posmakują :)

      Usuń
  7. Zrobiłam wczoraj na próbę. Zwykłych bułek za bardzo nie przypominają, ale były dobre (tylko mocno się kruszyły). Zastanawiam się, czy nie pokombinować coś z drożdżami, ale wiem, że mąka kukurydziana nie bardzo lubi z nimi współpracować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, z drożdżami nie ma szans. Bułki piekę w ilości do jednokrotnego spożycia, wtedy są dobre, później szybko twardnieją.

      Usuń