sobota, 6 maja 2017

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany wzmacnia odporność,  reguluje pracę jelit, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, dzięki czemu korzystnie wpływa na pracę serca. Warto po niego sięgnąć w okresie choroby i rekonwalescencji.

Składniki:
1 kg buraków
8 ząbków czosnku
4 liście laurowe
łyżeczka ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu w ziarnach lub ziołowego
łyżeczka soli
litr wody
Buraki po obraniu kroimy w kostkę, czosnek w plastry, dodajemy pozostałe składniki i układamy w słoikach, zalewamy przegotowaną letnią wodą. Odstawiamy na 5-6 dni w ciepłe miejsce, codziennie mieszamy.
Z podanych składników wyszły trzy litrowe słoiki. Gdy zakwas jest już dobry, przecedzamy i można go trzymać w lodówce przez kilka dni. Piję codziennie jedną szklankę.
Jestem zwolenniczką naturalnych metod wspomagania organizmu, więc chętnie korzystałam z takich receptur.
Polecam też przepis na syrop z czosnkiem, miodem i cytryną, który stosuję podczas przeziębienia.


4 komentarze: