niedziela, 23 kwietnia 2017

Sos tatarski

Sos tatarski najczęściej pojawia się w moim domu w Wielkanoc, ale szczerze mówiąc tak bardzo smakuje mojej rodzinie, że robię go nie tylko na święta. Nie mniej jednak są potrawy, które przygotowujemy wyłącznie w okresie świątecznym :)


Składniki:
3 ogórki konserwowe
10 marynowanych pieczarek
4 łyżki śmietany
4 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Śmietanę i majonez wymieszać, dodać pokrojone w kostkę ogórki i pieczarki. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Lubimy w sosie większe kawałki do chrupania, ale jak ktoś woli bardziej kremowy sos, można pieczarki i ogórki zetrzeć na tarce.
Czasem dodaję jeszcze kapary. Z tym sosem jest zresztą podobnie jak z sałatką warzywną. Niby u każdego tak samo, ale zawsze różni się trochę smakiem :)
Sos przechowuję w zamkniętym słoiku, w lodówce stał zwykle nie dłużej niż 3 dni.

13 komentarzy:

  1. Szczerze mówiąc nigdy nie jadłam takiego sosu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób sobie kiedyś i może Ci posmakuje :)

      Usuń
  2. jeden z moich kochanych sosików;)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię domowe sosy. sklepowe są dużo, dużo gorsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie domowe sosy, czasami lubię też dodać do przepisu coś od siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię bardzo, ja dodaję jeszcze szczypiorek i zamiast pieczarek w tym roku były u mnie marynowane opieńki.

    OdpowiedzUsuń