sobota, 25 marca 2017

Leśny mech

To ciasto jest jedną z naszych ulubionych słodkości. Z pewnością przygotuję je na Wielkanoc. 

Składniki na ciasto:
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta sody
ok. 300g mrożonego szpinaku

Krem:
500g śmietanki kremówki 30% 

4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
pestki z owocu granatu do posypania


Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić, zblendować. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać szpinak i powoli wlać olej rzepakowy, a na końcu dodać produkty sypkie. Wymieszać, przelać na blaszkę.
Piec w 180 stopniach przez ok. 60 minut, ustawiam piekarnik na górę i dół :) 
Ciasto przestudzić, a następnie na całości odkroić z góry pół centymetra i pokruszyć.
Żelatynę zalać 8 łyżkami wody i odstawić na 15 minut do napęcznienia, a później podgrzać i rozpuścić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę i wymieszać. Na ciasto wyłożyć masę śmietanową, wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu.

9 komentarzy:

  1. nigdy go nie jadłam, wygląda fenomenalnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to ciasto, robię i uwielbiam. Robię z innego przepisu, ale na pewno smakują podobnie, czyli świetnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, nigdy go nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń