niedziela, 2 października 2016

Tajniki suszenia żywności - recenzja

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać książkę poświęconą tematyce suszenia żywności.

Taki proces konserwacji jedzenia jest znany od bardzo dawnych czasów, gdy jeszcze nie było  znanych nam obecnie metod utrwalania żywności. Polega on na pozbyciu się nadmiaru wody, co skutkuje zahamowaniem procesów związanych z rozwojem grzybów, pleśni i bakterii. Jest to zatem bardzo pożądany sposób przechowywania pożywienia.
W książce znajdziemy podstawowe informacje na temat suszenia żywności, ale też wiele konkretnych porad i przepisów na przygotowanie i przeprowadzenie procesu suszenia przy zastosowaniu urządzenia przeznaczonego do tego celu i wykorzystanie suszonej żywności w przepisach kulinarnych. Bardzo zaciekawiła mnie cześć poświęcona warzywom i owocom, ziołom, rybom, a nawet przygotowaniu przekąsek dla zwierząt domowych.
Książka jest wydana na porządnym papierze, ma solidną okładkę i zawiera mnóstwo pięknych, artystycznych fotografii, a na widok ukazanych na nich potraw aż ślinka cieknie.
Uważam, że jest to pozycja niezbędna w każdej kuchni.

Ciekawa jestem czy suszycie żywność, ja zaczęłam od ziół, które  z przyjemnością wykorzystam podczas zimy, a tymczasem dzięki tej lekturze zgłębiam tajniki suszenia żywności.
Wydawnictwo:  Galaktyka
Tytuł: Tajniki suszenia żywności
Rok wydania: 2016
Stron: 192

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja suszę też zioła, a od niedawna także owoce :)

      Usuń
  2. zaciekawiła mnie ta książka, bo suszenie to jednocześnie prosta, ale też skomplikowana metoda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, w zależności od tego, co suszymy, ale warto próbować :)

      Usuń