czwartek, 1 września 2016

Domowy ketchup



Domowy ketchup jest przepyszny. 
Polecam zrobić chociaż kilka słoiczków.

Składniki:
4 kg pomidorów
4 cebule
6 ząbków czosnku

4 łyżki musztardy
6 łyżek octu winnego
6 łyżek oliwy
 

4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu 

5 listków laurowych
7 ziarenek ziela angielskiego

Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na cząstki, włożyć do garnka. Zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane ząbki czosnku oraz pozostałe składniki i gotować na delikatnym gazie przez około 1,5 -2 godziny aż część płynu odparuje. Po tym czasie utrzeć na pomocą blendera. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelewać do słoików i pasteryzować przez 10-12 minut.
Robicie domowy ketchup? 
Macie jakiś sprawdzony przepis?



14 komentarzy:

  1. Muszę go wypróbować moje dzieci uwielbiają

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś o tym myślałam, ale wydawało mi się, że jest z tym kupa roboty, ale chyba jednak nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak myślałam, ale okazało się, że robi się szybko, tylko gotowanie trochę czasu zajmuje :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie swoje domowe przetwory !

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie swoje domowe przetwory !

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny i bez zbędnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem w trakcie robienia ketchupu, ale co roku robię dużo przetworów z pomidorów i polecam nie zdejmować skórki tylko gotować pokrojone pomidory ze skórką. daje to ładniejszy kolor a i aromat też jest lepszy. całość później przecieram i jest gotowy sos do różnych dań. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za radę, ale nie zawsze chce mi się przecierać, więc wybrałam wersję z pozbyciem się skórek, ale kiedyś muszę wypróbować Twoją metodę :)

      Usuń
  7. zrobiłam kilka słoiczków latem, w tym roku zrobie znacznie więcej :)

    OdpowiedzUsuń