czwartek, 21 lipca 2016

Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki robiłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni.

Robi sie je jak kiszone ogórki. U mnie przepis wygląda tak:
1 litr wody
1,5 łyżki soli
3 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
Wodę zagotować z pozostałymi składnikami. 
Przestudzić, chłodnym płynem zalewać warzywa. 
Do każdego słoika włożyć:
kawałek kopru
ząbek czosnku
kawałek chrzanu

A może już ktoś z Was próbował kisić rzodkiewki?

7 komentarzy:

  1. Ale pyszności :) Nigdy nie jadłam... ale muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj, tylko potrzeba sporo rzodkiewek :)

      Usuń
  2. Super ! widziałam już gdzieś w internecie ale nie miałam jeszcze odwagi zrobić, pora to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ta zalewa ma być taka słona? bo mi wyszła strasznie słona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tyle samo daję do ogórków kiszonych :)

      Usuń