czwartek, 7 kwietnia 2016

Młoda kapusta


Uwielbiam młodą kapustę i ten czas, gdy zaczynają być dostępne nowalijki. Kapustę przygotowuję od lat tak samo, bo taka wersja smakuje nam najbardziej.

Składniki:
kapusta
marchewka
pół cebuli
1 łyżka oleju lub masła klarowanego
5 łyżek kaszy jęczmiennej 
2 łyżki posiekanego koperku
listek laurowy
sól, pieprz
Kapustę kroję dość grubo i przelewam wrzątkiem, aby pozbyć się pestycydów. Wrzucam ją do garnka, dodaję kaszę, obraną i pokrojoną w talarki marchew oraz koperek i przyprawy. Cebulę kroję w drobną kostkę, podsmażam na oleju lub maśle, wszystko razem dodaję do kapusty. Gotuję do miękkości kapusty. Podaję z pieczywem lub ziemniakami z wody.
Lubicie młodą kapustę?
Jak ją przygotowujecie?


1 komentarz:

  1. Lubię młodą kapustę, ale jeszcze nie robiłam w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń