niedziela, 20 grudnia 2015

Piernik z masą mleczną


Ciasto:
0,5 kostki masła
1,5 szkl. cukru
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
3 jajka
3,5 szkl. mąki
Masło utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części, każdą piec około 12-15 minut. Zostawić do wystudzenia.

 
Masa:
1 litr mleka
0,5 szkl. kaszy manny
opakowanie cukru waniliowego
1 masło 
1,5 szkl. cukru pudru
posypka karmelowa Delecta
posypka owocowa Delecta
gotowa polewa czekoladowa
Ugotować na mleku kaszę, dobrze wystudzić. Utrzeć masło z cukrami, dodawać po łyżce kaszy, cały czas ucierając. Gotową masą przekładać pierniki. Całość owinąć folią spożywczą i na 3 dni umieścić w lodówce, aż ciasto zmięknie.
Udekorować polewą czekoladową i dowolną posypką Delecty.

Przepis dodany do akcji:
Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

11 komentarzy:

  1. wygląda pysznie, lubię pierniki ale sama nie piekę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam w ogóle takiego przepisu, może kiedyś skorzystam. U mnie zwykłe pierniczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Białe wąsy, biała broda Tylko śniegu nie ma - szkoda! Iskry sypią się z pod sań Po asfalcie pędzi drań! Spieszył się bo pusto w worku, ale teraz stoi w korku! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią zjadłabym teraz duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie! Aż jestem glodny...
    www.drink2pij.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń