piątek, 6 listopada 2015

Puszysty sernik


Ostatnio rozsmakowaliśmy się w sernikach. Ten był zrobiony wcześniej, ale na zdjęciach wyszedł tak ładnie, że muszę się pochwalić :)

Składniki:
wiaderko 1 kg sera w wiaderku (kupuję w Lidlu)
1 szkl. cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
8 jajek


Jajka wybić, oddzielając białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Z białek ubić pianę. Masę z żółtek dodać do sera, wymieszać, na końcu dodać pianę z białek, delikatnie mieszając. Masę umieścić w formie. Piec ok. 45-50 minut.
Kolor zawdzięcza prawdopodobnie jajkom od szczęśliwych kur :)

5 komentarzy:

  1. Wygląda przewspaniale! Mam smaka... Tym bardziej, że jest prosty w przyrządzeniu i bez rodzynków - tak jak lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały. a mi sernik zawsze opada, chyba muszę podjąć kolejną próbę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zawsze sernik nieco opada, ale ten wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń