niedziela, 19 lipca 2015

Konfitura z płatków róży (ucierana)


Konfiturę z płatków róży zrobiłam z myślą o słodkich wypiekach, które zimą będą przypominać letnie dni. Nie jest łatwo uzbierać wystarczającej ilości płatków, więc można przepis proporcjonalnie zmodyfikować.

Składniki:
25 dag płatków róży
50 dag cukru
sok z 1 cytryny
Płatki róż oczyścić, można obciąć białe końcówki. Stopniowo dodawać do makutry razem z cukrem i ucierać do uzyskania gładkiej masy. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, dokładnie wymieszać. Przełożyć do słoiczków lub zamrozić.
Zapach i smak jest wart zachodu :)
Z podanych składników wyszło ponad 2 szklanki konfitur.


8 komentarzy:

  1. le to musi świetnie smakować, cudo zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojoj ale wspaniała. Musi być pyszna i aromatyczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie, nigdy takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. musi być pyszna! :) obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jest łatwo, najpierw szukanie miejsc, później jeżdżenie i zbieranie płatków. Trochę mam z własnej działki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, to ja odpadam
      ani nie mam działki, ani nie znam miejsc, gdzie rosną takie "czyste" róże :(

      Usuń