piątek, 19 czerwca 2015

Syrop z płatków róż


Syrop z płatków róż pachnie obłędnie i smakuje tak samo dobrze. Spróbujcie zrobić choć odrobinę, a nie pożałujecie.

Składniki:
3 - 4 szklanki upchanych płatków różanych
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
sok z 1 cytryny
Płatki przepłukałam. Zagotowałam wodę z cukrem.
Gdy cukier się rozpuścił, dodałam płatki róż, gotowałam na wolnym ogniu ok. 30 minut, aż płatki stały się przezroczyste i cieniutkie.
 
Odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Po czym dodałam sok z całej cytryny i gotowałam kolejne 15 minut.
Przelałam do słoików i dla pewności pasteryzowałam jeszcze przez 5 minut.
Można też zrobić z jasnych płatków, ale moim zdaniem ciemne kwiaty pachną intensywniej.

14 komentarzy:

  1. Nie próbowałam jeszcze robić syropu z róży. Ciekawa jejestem jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam ten smak, a zapach jest nie do opisania :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Z ogródka własnego i znajomych oraz z dzikich inwazyjnych gatunków róż o ciemnoróżowej barwie, to tzw. róża pomarszczona, rosa rugosa:
      http://www.roses.webhost.pl/2008/03/rosa-rugosa-plena/

      Usuń
    2. muszę popytac po znajomych , mam straszną chęć na taki syrop :)

      Usuń
  3. O ja. Brzmi świetnie. Ja dziś znalazłam przepis na "miodek" z mniszka lekarskiego :D Kiedyś robiłam - bardzo dobry - polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miodek już u mnie stoi w piwnicy, niebawem podam przepis :)

      Usuń
  4. Dziękuję za ten cudny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo, jak wypróbujesz, daj znać :)

      Usuń
  5. Zrywam płatki z herbacianych róz .Wkładam do makutry + trochę kwasku cytrynowego + cukier . Ucieram dobrze. Wkladam do małych słoiczków i zagotowuję . Dodatek do ciast lub kremów...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zamówiłam makutrę w sklepie internetowym, bo jakoś się jeszcze nie dorobiłam :P

      Usuń
  6. Świetny pomysł.... Rośnie u nas sporo róż.... Jest też krzak dzikiej róży... Tyle surowca mam pod ręką ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam taki syrop i bardzo żałuję, że nie mam nigdzie w pobliżu takich płatków..piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń