piątek, 6 marca 2015

Twaróg własnej produkcji


Ostatnio miałam okazję zrobić domowy twarożek z prawdziwego mleka, prosto od szczęśliwej krowy :)

Sposób wykonania:
3 litry mleka należy odstawić w szklanym naczyniu na 2 doby. W tym czasie wytworzy się zsiadłe mleko.
Trzeba je przełożyć do garnka i podgrzewać aż kawałki twarogu zaczną się oddzielać od serwatki. Wówczas należy umieścić ściereczkę na sitku i powoli wlać na nią zawartość garnka. Gdy płyn się odsączy, zawiązujemy ścierkę w węzełek i podwieszamy, aby ściekła pozostała ilość serwatki. Po ok. 2 godzinach mamy gotowy twaróg własnej produkcji. Bez konserwantów i dodatków, przepyszny i bardzo zdrowy.


9 komentarzy:

  1. Oj taki ser na pewno jest lepszy niż sklepowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jaki prosty przepis, a ser wygląda cudnie!!! Już po zdjęciu widać, że jest super :) Ja również mam przepis na domowy twaróg, jednak u mnie jakoś dłużej z nim 'schodzi' ;) A tu tak prosto i szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam jak moja babcia robiła taki twaróg z mleka od swojej krówki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czasem robię, ten smak swojego serka jest nie do przekazania, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię taki do paschy, pycha :)

    OdpowiedzUsuń