poniedziałek, 26 stycznia 2015

Sałatka gyros z patisonami


Sałatka gyros, którą zrobiła córka, cieszyła się dużym powodzeniem. Jej smak został wzbogacony patisonami, które wykorzystaliśmy do tego dania po raz pierwszy.

Składniki:
filet z kurczaka
pół puszki kukurydzy konserwowej
2 ogórki konserwowe
8 żółtych patisonów konserwowych
4 liście kapusty pekińskiej
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
olej do smażenia
Mięso pokroić w drobną kostkę, obtoczyć w przyprawie do gyrosa i usmażyć na oleju, a następnie odsączyć i ostudzić.
Kapustę poszatkować. Dodać odsączoną kukurydzą, kawałki mięsa, pokrojone ogórki i patisony. Na końcu połączyć z majonezem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

5 komentarzy: