środa, 3 grudnia 2014

Zalety patelni indukcyjnych



Fissler - patelnia Protect Alux Premium 28 cm 
Jestem akurat na etapie poszukiwania ciekawych rozwiązań do kuchni, dlatego w dzisiejszym poście chciałabym podjęć tematykę związaną z używaniem płyt indukcyjnych. 

Jest to nowoczesne i wygodne rozwiązanie, ponieważ płata taka działa na zasadzie szybkozmiennego pola magnetycznego, które wytwarza ciepło i utrzymuje je na dnie naczyń. Z tego powodu na kuchence indukcyjnej można używać wyłącznie naczyń wykonanych z odpowiednich materiałów. Zaletą kuchenek indukcyjnych jest też energooszczędność i szybkość przygotowywania potraw. 
Garnki i patelnie indukcyjne długo zatrzymują ciepło wewnątrz, ponieważ płyta działa bezpośrednio na naczynie, a energia nie ulega rozproszeniu jak w przypadku tradycyjnych kuchenek. 
Beka - patelnia grillowa Energy indukcja 28 x 28 cm 
Warto też przy okazji wspomnieć o najnowszym polskim wynalazku - ceramicznej płycie gazowej. Działa ona na zasadzie gaz pod szkłem i z wyglądu przypomina płytę indukcyjną, ale jest zasilana gazem.
Fissler - patelnia Protect Steelux Premium 28 cm
Zapoznając się z asortymentem naczyń indukcyjnych, jestem coraz bardziej przekonana do zamontowania płyty indukcyjnej, a ponad to doszłam do wniosku, że w mojej kuchni brakuje dwóch rodzajów porządnych patelni: do naleśników oraz grillowej.
Silit - patelnia naleśnikowa Pancake
Co sądzicie o naczyniach indukcyjnych? 
Używacie takich w kuchni?

Zdjęcia pochodzą ze strony FrankHerbert.pl


8 komentarzy:

  1. W swojej kuchni mam dwa większe garnki,jeden mniejszy,patelnie i rondel...mało ,ale za to i mało zmywania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja używam i płyty indukcyjnej i garnków,bo innych w tym wypadku się nie da.
    Polecam,ale dobry stek usmażyć na kuchni inducyjnej nie da rady...
    Taki minus.

    OdpowiedzUsuń
  3. mam indukcję od 2 lat i jestem zadowolona że gazu się pozbyłam... prą dużo mi nie podskoczył w użyciu, garnki mam niedrogie Tadar, patelnie mam 3 w tym naleśnikarka KingHoff i ostatnio nabyłam szybkowar turecki ... na początku miałam problem z wyczuciem grzania ale teraz to mam opanowane i smażę jak chcę różne mięsa, naleśniki i inne.... mam też od dawna garnki emaliowane i one też nawet na kuchence gotują,więc je zostawiłam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta płyta bez płomienia o której mówisz to Solgaz - nie wstydźmy się podawać nazwy polskich firm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie było moim zamiarem reklamowanie polskich wynalazków, ale pokazanie zalet patelni indukcyjnych :)

      Usuń