Składniki:
0,5 kg filetów z morszczuka
kilka łyżek mąki
1 cebula
2 płaty papryki marynowanej
kilka cząstek pikli z ogórków
Zalewa:
8 łyżek octu
5 łyżek cukru
liść laurowy, po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
1 szkl. oleju
2 szkl. wody
7 łyżek ketchupu
Składniki zalewy zagotować. Rybę obtoczyć w mące, usmażyć.
Paprykę, cebulę i ogórki pokroić. W słoiku układać warstwami rybę i warzywa. Zalać gorącą zalewą i odstawić na 48 godzin do lodówki.
O jaki fajny przepis! Nigdy bym nie wpadła na to, żeby połączyć pikle z rybami :) i dać do słoika. Będę robić teraz ryby w occie to powrzucam paprykę i ogórki. Super!
OdpowiedzUsuńPolecam, robię taką rybę od lat, plusem jest też to, że robimy 2-3 dni wcześniej :)
UsuńZdrowych, radosnych, pełnych magii Świąt!:)
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze nie robiłem tak ryby i będę musiał na pewno kiedyś spróbować takiego przepisu. Ja również chętnie zaglądam sobie na stronę https://mowisalmon.pl/przepisy/ gdzie znajdę bardzo smaczne przepisy na dania rybne.
OdpowiedzUsuńDziękuję za polecenie strony:)
Usuń