niedziela, 19 października 2014

Sałatka owocowa z białą morwą

Sałatki owocowe bardzo często goszczą w moim domu.
Do zrobienia wykorzystujemy owoce, które akurat mamy pod ręką oraz do dodatkowo jogurt, kefir, miód, suszone owoce, jak np. morwę.

Morwa biała jest rośliną o bardzo cennych właściwościach zdrowotnych.
Jest wykorzystywana jest jako środek pomocny w leczeniu cukrzycy, gdyż wykazuje działanie antyhiperglikemiczne. Zawarte w liściach morwy cukry złożone, które mają wbudowany w strukturę atom azotu, wykazują podobne działanie do leków przeciwcukrzycowych. Hamują aktywność enzymów obecnych w jelicie – glikozydaz, które rozkładają cukry złożone do cukrów prostych, tym samym nie ulegają wchłonięciu w układzie pokarmowym. Zmniejszenie wchłaniania węglowodanów w organizmie hamuje odkładanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu morwa wspomaga również proces odchudzania.
http://portal.abczdrowie.pl/morwa-biala

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię białą morwę! :) - Jak ma chrupnąć to chrupnie, ale gdy ma być delikatna, to też się "dostosuje" :)

    Pozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki owocowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne, jadłam tylko fioletowe morwy

    OdpowiedzUsuń