piątek, 10 października 2014

Królik w śmietanie

A może tak królik w śmietanie?

Składniki:
tuszka królika (może też być połówka, jak większy królik)
4 marchewki
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego 
3 ziarenka pieprzu
2 ząbki czosnku
sól
150 ml śmietany
3 łyżki mąki
Tuszkę królika podzielić na porcje. Zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować na niewielkim ogniu przez około 1,5 godziny, następnie dodać obraną marchew i gotować aż zmięknie. Do wywaru wlać śmietanę wymieszaną z mąką. Gotować ok. 5 minut. Podawać z warzywami z wywaru oraz buraczkami.
 Bardzo smaczne, dietetyczne i delikatne mięso.

4 komentarze:

  1. pyszne klasyczne danie :) i te buraczki....mmmm....poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja chyba nigdy nie jadłam królika, to takie miłe zwierzątko

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiamy królika i mimo wielkiej miłości do futrzaczków, często go przygotowujemy. Bardzo dobre mięsko.

    Zapraszamy do nas, do kuchni matki i jej córki:
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiamy takie mięsko:) pychotka

    OdpowiedzUsuń