środa, 20 listopada 2013

Potrawka z soczewicą na szpinakowej kołderce

Składniki:
50 dag karkówki
6 łyżek zielonej soczewicy
1 papryka
5 łyżek oleju rzepakowego
sól
pieprz ziołowy

Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć przez 4-5 minut, dodać soczewicę, zalać ok. 1/2 szkl. wody, pamiętając, aby mięso i soczewica były przykryte płynem. Doprawić do smaku. Gotować 20 minut, następnie dodać pokrojoną w grubą kostkę paprykę. W tym czasie soczewica jest już nieco rozgotowana. Dusić do miękkości wszystkich składników.
Szpinak przygotowałam tak: 2 szkl. szpinaku
ząbek czosnku
pół szkl. mleka
sól do smaku
2 jajka

Szpinak wkładam na patelnię, zalewam połową szklanki mleka i gotuję, aż większość mleka odparuje. Wówczas dodaję sól, ząbek czosnku i 2 jajka. Gdy jajka się zetną szpinak jest gotowy.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam szpinak i soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo zachęcające :). I jest tu wszystko, co lubię :).

    OdpowiedzUsuń
  3. o widzisz, a mi zostało trochę czerwonej soczewicy, fajny przepis, więc skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności! koniecznie muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń