niedziela, 6 października 2013

Kremówka papieska na biszkopcie

Biszkopt:
4 jaja
1 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja ubić z cukrem, dosypywać powoli makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około. 35 minut.
Krem
litr mleka,
120 g masła  
1 szklanka cukru    
3 żółtka  
2 łyżki mąki pszennej
 3 łyżki mąki ziemniaczanej
 cukier puder do posypania
Mleko ( odlać 1 szklankę) zagotować z masłem i cukrem. Do pozostałego mleka wsypać obie mąki oraz wbić żółtka. Dokładnie wymieszać. Do gotującego mleka wlać uzyskany roztwór i mieszać, aby uniknąć powstawania grudek. Wystudzić.Zmiksować z miękkim masłem. Gotowym kremem przekładać ciasto, wierzch posypać cukrem pudrem.

12 komentarzy:

  1. Kocham kremówki, takie są wyjątkowo pulchniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno takiego nie jadłam, coś pysznego

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! I widać dość proste w przyrządzeniu, muszę spróbować :D
    www.networkerka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany rany:D mniammmmmm ależ ja kocham takie wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota! co tu więcej pisać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, pysznie się prezentuje!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż ślinka cieknie:) Uwielbiam takie smakołyki:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda :) Ale pora już zbyt późna na podjadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładnie wygłada ale czy krem się nie wylej po porcjowaniu na kawałki

    OdpowiedzUsuń