poniedziałek, 25 marca 2013

Pokochaj zdrowy olej rzepakowy


Olej rzepakowy to jest produktem bardzo cennym. To bogate źródło kwasów omega-3 i omega-6, wspomagających utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi; witaminy E (zwanej witaminą młodości), K (ważnej szczególnie w diecie dzieci) i prowitaminy A. 
Warto zadbać, aby nie zabrakło go w naszej spiżarce.



Shaker można zastosować do zrobienia sosu do sałatki. Kształtem przypomina jajko. Jest wygodny do trzymania i wstrząsania. Zielona środkowa część ułatwia rozbijanie zawartości, ale jest niezbyt przyjemna do mycia.
Olej rzepakowy w kuchni ma wiele zastosowań. Polecam go do sałatek, mięs, ciast i przekąsek. Zależy mi na zdrowiu mojej rodziny, więc na stałe zagości w naszej kuchni.
Wykorzystałam go do zrobienia muffinek, risotto oraz do zamarynowania mięsa przed pieczeniem.


Polecam też stronę stronę akcji:
http://pokochajolejrzepakowy.pl
Używacie oleju rzepakowego w kuchni?

11 komentarzy:

  1. Olej rzepakowy to u mnie prawie codzienność.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory używałam wyłącznie oleju słonecznikowego, chyba muszę wypróbować rzepakowy.;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W mojej kuchni olej rzepakowy na pierwszym miejscu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja się staram w ogóle nie używać tłuszczy. Mama zawsze mi do głowy kładła, że właśnie ten rzepakowy jest najlepszy, ale przy tym i drogi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orcia to bardzo źle robisz, bo tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bez tłuszczu nie przyswajasz witamin A,D,E i K, że nie wspomnę o tym, że bez omega-3 siada odporność i praca mózgu. A olej rzepakowy wcale nie jest drogi, olej rafinowany jest w bardzo przystępnej cenie, a różnice miedzy nim, a tłoczonym na zimno w składzie są dość niewielkie.

      Usuń
  5. hihi olej rzepakowy u mnie zastąpił wszelkie inne 'tłuszcze' :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super shaker i boskie babeczki, a przesyłkę od Cb dostałam i jutro pojawi się na blogu, ale nie miałam czas i troszeczkę zaniedbałam wszystkich więc odrabiam zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Używam leju rzepakowego. W zasadzie tylko jego...

    PS. Shaker do mnie niestety nie dotarł.

    OdpowiedzUsuń
  8. Od lat używam oleju rzepakowego do smażenia :) Bardzo podoba mi się Shaker :)

    OdpowiedzUsuń