piątek, 29 marca 2013

Naturalne barwienie jaj.

Po co kupować sztuczne barwniki do jaj, jeśli w przyrodzie istnieje mnóstwo środków barwiących, które można wykorzystać do barwienia wielkanocnych jajek.

Ufarbujemy jajka gotując je:

w łupinach cebuli- kolor będzie żółto-złoty

w kwiatach malwy lub hibiskusa- kolor fioletowy

w młodym zbożu lub trawie- kolor zielony

w czarnych jagodach- wyjdzie kolor czerwony

Oczywiście intensywność koloru zależy od czasu gotowania. 



          

4 komentarze:

  1. jednak ja farbuje w barwnikach, wygodniej i szybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas najczęściej wykorzystujemy łupinki cebuli. Szybko, tanio i ekologicznie.
    W tym roku mam kilka koszulek na jajka, ale kupiłam je tylko ze względu na córcię, do dekoracji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dotychczas farbowałam w łupinach cebuli kolor wychodzi fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń