czwartek, 17 stycznia 2013

Wygraj pyszne herbaty Teekanne !!!

Wraz z firmą  
Teekanne

serdecznie zapraszam do udziału w konkursie, 
w którym można wygrać smakowite herbaty 
                  Zasady:


1. Konkurs organizowany jest we współpracy z firmą    
   Teekanne.Przebiegał będzie na moim blogu.
2. Herbaty ufundowała firma Teekanne, która zajmie się także wysyłką nagród
   (wyłącznie na terytorium RP).

   Zachęcam do polubienia strony firmy na FB: 
https://www.facebook.com/herbatateekanne


3. Warunkiem uczestnictwa jest bycie publicznym  
   obserwatorem bloga i zamieszczenie informacji o rozdaniu
   w dowolnej formie - np. wpis, pasek boczny.
4. Czas trwania konkursu: 17.01 - 07.02.2013 r.


5. Konkurs polega na wykonaniu następującego zadania:
   
Zaproponuj jakieś danie/ciasto/deser, które można przyrządzić z wykorzystaniem wybranej herbaty Teekenne. Podaj przepis.
Asortyment herbat znajdziesz na stronie:

http://www.teekanne.pl/
 

6. Zwycięzcy zostaną wybrani i poinformowani drogą 
   mailową do 10.02.2013r.
 

7.  Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 

    1992 roku o grach i zakładach wzajemnych /Dz. U. z 
    2004 roku Nr 4, poz. 27 z późn. zm.

 
Wpis wg wzoru:
 
Obserwuję jako:

Polubiłam/em firmę Teekanne na FB: tak/nie ,jako:  
Polubiłam/em bloga na FB: tak/nie,jako:
O konkursie informuję tutaj (link): 
Zadanie konkursowe:
Twój e-mail:


Teraz najważniejsze, czyli nagrody :)

  I miejsce  
  kolekcja Green & White Tea, kolekcja World of Fruits, dwie dowolne nowości produktowe + herbata niespodzianka

  II miejsce  
kolekcja Green & White Tea, dwie dowolne nowości produktowe + herbata niespodzianka

  III miejsce
dwie dowolne nowości produktowe + 2 herbaty niespodzianki.

Nowości wśród asortymentu firmy Teekanne:


 Forest Fruit

Nero

Magic Apple

Ginger & Lemon
Mint & Honey

Green Tea
Zapraszam i polecam, 
herbaty są wyśmienite :) 

39 komentarzy:

  1. obserwuje jako rossnett
    polubilam tekane na fb jako Magda M
    polubilam przepisownik na fb - nie
    Link http://madziakowo.blogspot.com/2013/01/peeling-loosewomen-ze-stop-shop.html
    zadanie konkursowe 4 torebki zielonej herbaty- tekkane Green Tea
    125 ml śmietany 30%
    2 łyżeczki żelatyny
    2 żółtka
    3 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    sok z polowy cytryny
    2 duże sztuki kiwi
    Zelona herbate zaparzyc w 100ml wody, zelatyne rozpuscic w 125ml wody. zoltka ubic z cukrem pudrem, sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym. Wszystko wymieszac i schowac do lodowki. Zmiksowac smietane. Ukladac w pucharkach warstwami smietane jako jedna warstwa i reszte wymieszana jako nastepna warstwa.

    mail rossnett@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja również :)

      Zachęcam zatem do wzięcia udziału w konkursie :)

      Usuń
  3. fajny konkursik chcialam wzisc udzial ale pierwszy raz slysze zeby danie bylo z herbata he he :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba za bardzo sie pospieszylam z ta wypowiedzia he he... znam jedno he he i wezme udzial napewno :P

      Usuń
  4. oooj nie znam dań z herbatą, ale nawet jakbym znała, to nie będę pazerna, już jeden zestaw wygrałam na innym blogu ;)

    życzę wszystkim powodzenia :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Obserwuje jako : nusinka
    Polubiłam tekanne na FB jako Nina K
    Polubiłam przepisownik na FB jako Nina K
    Link do baneru http://nusinkowo.blogspot.com/
    Zadanie konkursowe: Skladniki : galaretka cytrynowa i 2 torebki herbaty Erl Gray.

    Sama herbate zalewamy 500ml wrzacej wody. Zaparzamy do uzyskania idealnego efektu. Wyjmujemy torebki. Po czym herbate juz zaparzona poownie gotujemy.

    W wodzie rozpuszczamy galaretke. 2/3 plynu rozlewamy do szklanek i wstawiamy do lodowki.

    Pozostala galaretka zaczyna tezec ubijamy ja na piane po czym wlewamy do szklanek na tezejaca galaretke.

    Po ostudzeniu wyglada to jak piwko ale smakuje jak pyszna herbata z cytryna mniam :)

    e-mail : ninusia198787@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. obserwuje jako: Olcia
    polubiłam na facebooku jako :
    Aleksandra Koniecko(i Teekanne i Przepisownik ;)
    o konkursie informuję tutaj: http://wmojejpachnacejkuchni.blogspot.com/2013/01/konkurs-u-margaretki.html

    mój przepis na dietetyczne placuszki z zielona herbatą Cranberry&Rasberry

    Składniki:
    2 torebki zielonej herbaty Teekanne Craberry&Rasberry
    jajko
    łyżka miodu
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody


    Wykonanie

    Herbatę zaparzyć w 1/2 szklanki wody.ma być mocna.Posłodzić miodem.wystudzić.
    za pomocą trzepaczki(lub miksera) wymieszac dokładnie zaparzoną,ostudzoną herbatę z jajkiem i mąką.
    na suchej patelni(ja smaże na ceramicznej) smazyć cienkie placuszki(po 2 minuty z każdej strony).

    podawac polane miodem,lub jogurtem naturalnym.SMACZNEGO:)

    e-mail: oluska86@interia.pl


    pozdrawiam
    Olcia

    OdpowiedzUsuń
  7. Obserwuję jako: Malinowa chatka
    Lubię Przepisownik na FB jako: Barbara W.
    Lubię Teekanne na FB jako: Barbara W.
    Link do baneru: http://malinowachatka.blogspot.com/
    Zadanie konkursowe: Pana cotta malinowa z Teekanne:
    1/2 l. śmietany 36%
    100 ml mleka
    4 torebki herbaty malinowej Teekanne
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    4 łyżeczki żelatyny
    żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wody. Śmietankę i mleko wlać do garnuszka, dodać torebki z herbatą, cukier i cukier waniliowy, wszystko pogotować na małym ogniu 2-3 min. ostrożnie mieszając, zeby nie zniszczyć torebek, zestawić z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę. przelać masę do filiżanek, lub foremek, zostawić do zgęstnienia w lodówce. Podawać z sosem malinowym.

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę pomyśleć, jeszcze chwilka czasu jest w - na pewno wezmę udział

    OdpowiedzUsuń
  9. Musiałabym się zastanowić... te herbaty... Małysz je reklamuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygrałam ostatnio na innym blogu te herbaty więc dam szansę innym :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za zaproszenie, muszę pomyśleć:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurcze powodzenia życzę, jednak jak dla mnie za dużo roboty :( leniuszkiem jestem jeżeli chodzi o takie zabawy :(

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę pomyśleć nad przepisem :) Nie wiem dlaczego, ale zniknęłam z obserwujących Twój blog. Dołączyłam ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jeszcze nic nie robiłam z herbatą jako składnikiem , ale chętnie poznam przepisy innych:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Żaden przepis z herbatą nie przychodzi mi do głowy... ale jeszcze pomyślę.:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, zadanie przemyślałam, zgłaszam się do konkursu.:p

      Obserwuję jako: 92ana
      Polubiłam/em firmę Teekanne na FB: tak,jako: Anna S.
      Polubiłam/em Przepisownik na FB: tak jako: Anna S.
      O konkursie informuję tutaj: baner: http://czytamysobie.blogspot.com/

      Zadanie konkursowe:
      Przepis na piernik z herbatą TEEKANNE :)

      Składniki:
      Ciasto:
      -3 szklanki mąki,
      -1 szklanka sztucznego miodu,
      -1 szklanka oleju,
      -1 szklanka mocnej herbaty TEEKANNE,
      -1 szklanka cukru,
      -4 jajka,
      -sól,
      -jedna przyprawa do piernika.

      Krem:
      -6 łyżek błyskawicznej kaszy manny,
      -1/2 l. mleka,
      -1 kostka masła,
      -1 niepełna szklanka cukru,
      -sok z 1/2 cytryny,
      -wiórki kokosowe,
      -gotowa polewa czekoladowa.

      Sposób przygotowania:
      *Połączyć składniki na ciasto. Podzielić na trzy części, rozwałkować na placki. Upiec na złoty kolor w temp. 150 stopni.
      *Zrobić masę: szklankę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać z kaszą manną i wlać do gotującego się mleka. Mieszając, ponownie zagotować a następnie ostudzić.
      *W misce zmiksować masło i dodawać po łyżce masy z kaszą manną. Na koniec dodać sok z cytryny.Placki przełożyć kremem. Gotowe ciasto polać czekoladową polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

      Placek nie jest bardzo trudny do zrobienia a jest naprawdę pyszny.:)
      Przygotowanie zajmuje ok. 40 minut + pieczenie.

      Twój e-mail: annaszuba@op.pl

      Usuń
  16. witam
    gdzie mogę wysłać fotke mojej zgłoszonej potrawy?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Obserwuję jako: Karolina Ś

    Polubiłam/em firmę Teekanne na FB: tak Karolina Ś

    Polubiłam/em Przepisownik na FB: tak Karolina Ś
    O konkursie informuję tutaj (link): http://lusia1982.blogspot.com/ baner po prawej stronie

    Zadanie konkursowe: Składniki:
    125g margaryny
    1 duże mango
    1 torebka herbaty Nero Teekenne
    2 jajka
    2,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1 szklanka cukru
    sok z 1-2 cytryn
    1/2 szklanki rodzynek

    Mango obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, a miąższ miksujemy razem z sokiem z cytryny.
    Herbatę Nero Teekanne zaparzamy w 1/2 szklanki wrzątku i dodajemy do niej rodzynki.
    Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
    Jajka z cukrem miksujemy na puch, następnie dodajemy miękką margarynę.
    Do masy dodać mąkę i zmiksowane mango, wszystko razem dobrze mieszamy.
    Na końcu dodajemy przecedzoną herbatę i oprószone mąką rodzynki.
    Następnie wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
    Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki i pieczemy przez 60 minut w temp. 180*C.
    Po upieczeniu można ciasto posypać cukrem pudrem.

    Twój e-mail: salvinia1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszne ciasto z herbatą Earl Grey Teekanne

    2 szklanki ( 2 łyżki) parzonej herbaty Earl Grey
    1 szklanka rodzynek
    2 ½ szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    ½ kostki masła
    6 łyżek cukru-pudru
    odrobina soli

    Przygotowanie:

    Rodzynki zalać dwiema szklankami zaparzonej herbaty Earl Grey i odstawić żeby zmiękły. Przesiać do miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Dodać masło i posiekać je nożem aż połączy się z sypkimi składnikami. Dodać herbatę z rodzynkami. Mieszać, aż masa będzie gładka. Przelać ciasto do natłuszczonej wysokiej, formy keksowej. Piec 50-60 minut w temp 180 stopni C.Odstawić żeby ostygło. Posypać cukrem pudrem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój e-mail danuta-gb@wp.pl

      Usuń
  19. Obserwuję jako: angelisia.k

    Polubiłam firmę Teekanne na FB: tak,jako: Angelika K.

    Polubiłam/em Przepisownik na FB: tak,jako: Angelika K.

    O konkursie informuję tutaj (link): http://angelisiak-bloguje.blogspot.com/ (pasek boczny)

    Twój e-mail: angelisia.k@o2.pl

    Zadanie konkursowe:

    "Cisto banalnie proste" ;)

    Składniki na keksówkę
    1 torebka herbaty Teekane Nero
    2 szkl. mąki pszennej
    2 jajka (M)
    3/4 szkl. cukru
    2 łyżki masła lub oleju
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki konfitur śliwkowych lub innych
    szczypta cynamonu

    Herbate Teekane Nero zaparzyć w niewielkiej filiżance (lub połowie szklanki): torebkę zalać świeżo zagotowaną wodą i zaparzać przez 3-5 minut.
    Jaja utrzeć na gładką masę z cukrem. Dodać pozostał składniki i herbatę. Wymieszać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
    Piec w temp. 180st C (termoobieg) ok. 30 minut.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Obserwuję jako: kocham0zakupy
    Polubiłam/em firmę Teekanne na FB: tak ,jako: Angelika Luiza K.
    Polubiłam/em Przepisownik na FB: tak ,jako: Angelika Luiza K.
    O konkursie informuję tutaj: http://kocham0zakupy.blogspot.com/ PASEK BOCZNY

    Zadanie konkursowe:
    Deser z zieloną herbatą i musem kiwi

    SKŁADNIKI:

    4 torebki zielonej herbaty TEEKANNE World Special Tea
    ZEN CHAI
    250 ml śmietany 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    2 żółtka
    6 łyżeczek cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny
    4 łyżki posiekanych bakalii ( użyłam orzechów laskowych i
    orzechów nerkowca)
    4 duże sztuki kiwi

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
    1. Żelatynę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Zieloną herbatę zaparzyć w 200 ml wody gorącej wody. Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
    2. Do przygotowanej masy dodać zaparzoną herbatę i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki. Śmietanę ubić mikserem. Bakalie posiekać. Dodać do tężejącej masy i wymieszać. Deser wyłożyć do pucharków lub wysokich szklanek. Włożyć ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Kiwi Zmiksować na mus. Jeśli owoce są za kwaśne, można dosłodzić cukrem. Owoce przełożyć do pucharków zaraz przed podaniem.

    Twój e-mail: kocham0zakupy@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Obserwuję jako: barbara162

    Polubiłam/em firmę Teekanne na FB: tak jako: Gosia Mazur

    Polubiłam/em Przepisownik na FB: tak jako: Gosia Mazur

    O konkursie informuję tutaj (link): tak
    http://basia86-naturalnie.blogspot.com/

    Zadanie konkursowe:
    Deser z Figami i Herbatą Teekanee Fruit Love

    - 4 suszone figi
    - 2 porcje lodów waniliowych
    - sok z cytryny
    - 2 saszetki/torebki Herbaty Teekanee Fruit Love

    Suszone figi należy umyć i pokroić na małe kawałki.
    Pokrojone figi zalać 0,5l wody i przez ok. 5 minut gotować. Powstałym wywarem zaparzyć herbatę, a następnie przykryć garnek i odstawić do wystudzenia. Po przestudzeniu zamieszać, przecedzić, owoce wycisnąć. Do naparu dodać sok cytrynowy do smaku. Przed podaniem wstawić na godzinę do lodówki. Do szklanek włożyć porcję lodów waniliowych;)
    Twój e-mail: barbara162@tlen.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Obserwuję jako: Szybkie gotowanie
    Polubiłam/em firmę Teekanne na FB: tak ,jako: Szybkie gotowanie
    Polubiłam/em Przepisownik na FB: tak ,jako:Szybkie gotowanie
    O konkursie informuję tutaj (link): http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com
    Zadanie konkursowe:

    Herbaciane ciasteczka Earl Grey z płatkami owsienymi i skórką pomarańczy

    Po upieczeniu są chrupiące, mają pomarańczowo-maślany smak z delikatnie wyczuwalną herbatą (aby herbata była bardziej wyczuwalna polecam dać otartą skórkę z połowy pomarańczy).
    Składniki na ok. 22-23 sztuki:

    120 g mąki pszennej
    50 g zmiksowanych płatków owsianych
    2 czubate łyżki zmielonych liści herbaty Earl Grey (u mnie z 4 torebek herbaty Teekanne: 3 Earl Grey i 1 Nero )
    100 g miękkiego masła
    85 g cukru brązowego (lub białego)
    1 jajko
    otarta skórka z 1 pomarańczy
    szczypta soli

    Zmiksować miękkie masło i cukier mikserem. Dodać jajko, mąkę, płatki owsiane, liście herbaty, skórkę pomarańczową i sól (można też od razu wrzucić wszystkie składniki razem i zmiksować). Mieszać na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
    Ciasto wyłożyć na folię spożywczą i zrolować. Zawinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 45 minut.
    Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto wyjąc z zamrażalnika, kroić nożem w plastry i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 3 cm. Piec przez 11-13 minut do zarumienienia. Ciasteczka mogą być przechowywane w szczelnych pojemnikach w temperaturze pokojowej przez 5 dni (ale raczej nie będzie takiej potrzeby;)).
    Twój e-mail:nietracczasunagotowanie@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Obserwuję jako: Madzia B

    Polubiłam/em firmę Teekanne na FB: tak ,jako: Madzia Byi

    Polubiłam/em Przepisownik na FB: tak ,jako: Madzia Byi

    O konkursie informuję tutaj (link): http://my-life-my-passions.blogspot.com/

    Zadanie konkursowe:
    Mój przepis jest niesłuchsnie prosty:
    -Torebka herbatki Nero
    - ulubiony kubek,
    - ok. 250 ml wody,
    - dwie łyżeczki soku malinowego,
    - plasterek cytryny,
    - plasterek pomarańczy,
    - 2 goździki,
    - szczypta cynamonu,
    - 3 malinki,
    - opcjonalnie: pół kieliszka wódki bądź innego alkoholu (albo i większa ilość)

    Herbatkę zalewamy, wkładamy wszystkie składniki, mieszamy i parzymy herbatkę około 2 min. Napój rozgrzewa zimą i stawia na nogi w chorobie:)

    Mój e-mail: bmadzia91@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Obserwuję jako: Kraina testów ...

    Polubiłam/em firmę Teekanne na FB: tak ,jako: Daria C

    Polubiłam/em Przepisownik na FB: tak ,jako: Daria C

    O konkursie informuję tutaj (link): baner http://kraina-testow.blogspot.com/

    Zadanie konkursowe:
    LODY EARL GREY
    1 szklanka mleka (3,2%)
    6 torebek Earl Grey
    3/4 szklanki cukru
    6 dużych żółtek
    2 łyżeczki mąki pszennej
    szczypta soli
    pół szklanki mleka, dodatkowo
    1,5 szklanki śmietany kremówki (30% lub 36%)

    Wykonanie:
    Szklankę mleka wlać do garnka z grubym dnem i zagotować. Zaparzyć w nim herbatę, po 15 minutach wyjąć torebki herbaty z mleka. W międzyczasie należy ubić żółtka z cukrem i solą do białości. Następnie dodawać mąkę ciągle ubijając.
    Do ciepłego mleka z herbatą dolać pół szklanki mleka i pół szklanki kremówki, dodać ubite żółtka z cukrem i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu nie dopuszczając do zagotowania. Chwilę przed zagotowaniem zdjąć z palnika, dodać pozostałą szklankę kremówki, wymieszać. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.
    Przygotowaną schłodzoną mieszankę zmiksować na puszystą masę, przelać do kontenera i umieścić w zamrażarce. Lody w ciągu procesu mrożenia najlepiej wyciągać kilkakrotnie i powtarzać czynność miksowania. Dzięki temu rozbijają się tworzące się kryształki lodu i powstałe lody mają bardziej kremową konsystencję. Zamrozić. Przed podaniem uformować kulki i nałożyć w pucharki ;)

    Twój e-mail: kraina-testow@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Obserwuję jako: Antonina Guzik
    Polubiłam firmę Teekanne na FB: tak ,jako: Iza Z.
    Polubiłam Przepisownik na FB: tak,jako: Iza Z.
    O konkursie informuję tutaj (link): http://antonina-guzik.blogspot.com/
    Zadanie konkursowe:
    Aromatyczna dorsz cytrynowo-imbirowy z miętowym ryżem.
    -Filet z dorsza
    -4 torebki herbaty Ginger & Lemon Tekane
    -sól
    -cytryna
    -woda
    -pół szklanki ryżu
    -6 torebek miętowej herbaty Tekane

    Filet nasolić, obsypać herbatą imbirowo - cytrynową. Należy ją rozetrzeć w dłoniach, aby uwolnić aromat. Całość przełożyć do rękawa. Skropić solidnie wodę, dołożyć 3 plasterki cytryny i szczelnie zamknąć. Włożyć do piekarnika na ok. 25 minut.
    Ryż ugotować w miętowym naparze. Nabierze świeżego aromatu i wyjątkowego koloru :) Napar lekko posolić, żeby było zjadliwe ;)
    Pachnącą cytryną i imbirem rybę podać z orzeźwiającym ryżem :) Danie dietetyczne i niezwykle smaczne!
    Otrzymane danie będzie niezwykle orzeźwiające, aromat cytryny, mięty i imbiru cudownie się ze sobą połączą i stworzą pyszna całość :)

    Twój e-mail: antonina.guzik@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Obserwuję jako: Dbająca
    Polubiłam/em firmę Teekanne na FB: nie
    Polubiłam/em Przepisownik na FB: nie
    O konkursie informuję tutaj (link): www.dbambolubie.blogspot.com
    Zadanie konkursowe:
    Składniki:
    150 ml wrzącej wody
    1 torebka herbaty Teekanne Magic Apple
    1 łyżeczka cukru

    Gotujemy wodę, zalewamy torebkę herbaty na koniec dodając cukier. Przepis na herbatę, od której bardzo łatwo się uzależnić ;-)
    Twój e-mail: maartynamaartyna@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Obserwuję jako: Draculaura

    Polubiłam/em firmę Teekanne na FB: tak jako: Klaudia B.

    Polubiłam/em Przepisownik na FB: tak jako: Klaudia B

    O konkursie informuję tutaj - pasek boczny : pelniawilczegoksiezyca.blogspot.com

    Mój e-mail: klaudia1300@wp.pl

    Zadanie konkursowe:

    Pyszny deser z kiwi z herbatą Teekanne
    SKŁADNIKI :

    4 torebki zielonej herbaty- Green Tea
    250 ml śmietany 30%
    4 łyżeczki żelatyny
    2 żółtka
    6 łyżeczek cukru pudru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny
    4 łyżki posiekanych bakalii ( użyłam orzechów laskowych i orzechów nerkowca)
    4 duże sztuki kiwi


    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    1. Żelatynę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Zieloną herbatę zaparzyć w 200 ml wody gorącej wody. Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.

    2. Do przygotowanej masy dodać zaparzoną herbatę i rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki. Śmietanę ubić mikserem. Bakalie posiekać. Dodać do tężejącej masy i wymieszać. Deser wyłożyć do pucharków lub wysokich szklanek. Włożyć ponownie do lodówki do całkowitego stężenia. Kiwi Zmiksować na mus. Jeśli owoce są za kwaśne, można dosłodzić cukrem. Owoce przełożyć do pucharków zaraz przed podaniem.

    OdpowiedzUsuń
  28. ojeje hmm nie mam pomysłu ;P
    no cóż powodzenia hi

    OdpowiedzUsuń
  29. Obserwuję jako:Dzikowiec

    Polubiłam/em firmę Teekanne na FB: tak ,jako: Marika Wojciechowska

    Polubiłam/em Przepisownik na FB: tak ,jako: Marika Wojciechowska

    O konkursie informuję tutaj (link): dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com (pasek po lewej stronie na dole)

    Zadanie konkursowe:

    Panna cotta SWEET CHERRY z frużeliną wiśniową

    Składniki:
    - 250 ml śmietanki kremowej (30 lub 36%),
    - 250 ml mleka,
    - herbata SWEET CHERRY TEEKANNE zaparzona w 1/2 szklance wrzącej wody,
    - 75 g cukru,
    - 1 laska wanilii,
    - 2 czubate łyżeczki żelatyny.

    Składniki - frużelina:
    Składniki:
    - 250 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych).
    - 1/2 szklanki cukru,
    - 1 łyżka soku z cytryny,
    - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody,
    - 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie, jak najmniejszej ilości.

    Wiśnie umieszczamy w garnku (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, jeśli używamy mrożonych), dodajemy cukier, włączamy gaz. Delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cytrynę, mąkę z wodą (wcześniej rozpuszczamy), mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki tuż przed zagotowaniem. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie (wcześniej żelatynę wsypujemy do szklanki, dodajemy bardzo mało gorącej wody - tylko do pokrycia proszku, mieszamy). Aby było łatwiej rozmieszać, część soku z garnka należy wlać do szklanki z żelatyną i energicznie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Mieszaninę soku z żelatyną wlewamy do całości i mieszamy. W ten sposób unikniemy powstawania grudek. Gotową frużelinę zostawiamy do ostudzenia, najlepiej w temp. pokojowej. W tym czasie przygotowujemy panna cottę.
    Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. Zostawiamy na ok. 5 minut. Do garnka wlewamy mleko, śmietankę, cukier, zaparzoną herbatę, ziarenka z laski wanilii oraz całą laskę. Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Tuż przed zagotowaniem zdejmujemy z kuchenki, wyjmujemy laskę wanilii. Dodajemy żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zostawiamy do przestudzenia. Gotową masę wlewamy do foremek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wkładamy foremki do gorącej wody na kilka sekund, a następnie wyjmujemy panna cottę na talerzyk i polewamy frużeliną. Smacznego!
    Twój e-mail: marikac1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń