wtorek, 11 grudnia 2012

Pierniczenie

 Składniki:
2 szkl. mąki
¾ szkl. cukru
1/3 szkl. mleka
¼ szkl. miodu
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
Najpierw mąkę wymieszać z tłuszczem, cukrem i rozpuszczoną w łyżce wody sodą. Następnie dodać miód, mleko, jajko i przyprawę do pierników. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do lodówki. Rozwałkować ciasto na grubość około pół centymetra. Wykrawać pierniczki w różnych kształtach. Piec do zarumienienia w temperaturze ok. 220 stopni. Po upieczeniu można udekorować polewą czekoladową lub lukrem.
Uwaga, pierniczki po upieczeniu bardzo miękkie, a na drugi dzień już twarde.
Mogą leżeć i leżeć, w zeszłym roku córka na Walentynki brała do szkoły :)

11 komentarzy:

  1. Właśnie szukałam przepisu gdzie będą takie porcje składników, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak u nas też będzie pierniczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aleś spierniczyła ;) U mnie by nie wytrzymały do Nowego Roku, a co dopiero do Walentynek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u nas jeszcze tak długo nigdy nie leżały:) podziwiam silną wolę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pierniczki i niedługo mam zamiar wziąć sie za nie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię bardzo podobnie, ale dodaję zawsze jeszcze migdały i skórkę cytrynową :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszę porcję do Szczecina

    OdpowiedzUsuń
  8. zrobiłam je, teraz tylko czekać aż zmiękną, jak długo u Ciebie to zajęło?? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze robię pierniki :) Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń