poniedziałek, 1 października 2012

Naleśniki z farszem greckim

Farsz jak do ryby po grecku. Pysznie smakuje z naleśnikami.


Ciasto:
2 jajka
1,5 szkl. mleka
1,5 szkl. mąki
3 łyżki otrąb owsianych
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
Z podanych składników wyrobić ciadto nalesnikowe, usmażyć cienkie placki.
Farsz:
1 średni seler
3 marchewki
1 łyżka oleju
2 cebule
3 łyżki koncentraru
słodka papryka, ostra papryka, sól 
Warzywa korzeniowe utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę pokroić drobno. Wszystkie jarzyny wrzucić do garnka, dodając olej, przyprawy i szklankę wody. Dusić do miękkości. Pod koniec dodać koncentrat i ewentualnie doprawić do smaku.
Nalesniki smarować gorącym farszem. 

4 komentarze:

  1. wyglądają pysznie :) w wolnej chwili wykonam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich naleśników jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre tylko zamiast pieprzu daję zioła prowansalskie, a zamiast koncentratu - pomidor. Nie dodaję też wody (trzeba na początku trochę posolić warzywa, by puścily nieco soku), bo lubię jak się marchewka nieco skarmelizuje - jest wtedy jeszcze słodsza.

    OdpowiedzUsuń