poniedziałek, 17 września 2012

w dodatku cała w buraczkach, taka to była dziwaczka

Kaczka z jabłkami.

kaczka pekinka ok. 1,5 kg
czubata łyżka majeranku
ok. 1 kg jabłek
sól, czarny pieprz

Kaczusię umyć i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Do środka włożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Nie wszystkie się zmieszczą, więc resztę dodać po 40 minutach do brytfanki.
Kaczkę ułożyć w naczyniu do zapiekania, piec ok. 40 minut, dodać pozostałe cząstki jabłek oprószone majerankiem. Piec jeszcze około 40-50 minut.
Podawać oczywiście z ziemniakami i buraczkami :)

"w dodatku cała w buraczkach, taka to była dziwaczka"



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Smaczna, chociaż ja nie jestem entuzjastką kaczek. Mąż za to aż piszczy :)

      Usuń