sobota, 29 września 2012

Pieczeń ze szpinakiem


Prosta do wykonania i bardzo smaczna pieczeń ze szpinakiem.
Potrzebujemy:
ok. 1 kg mięsa wieprzowego np. szynki, karkówki
500g mrożonego szpinaku lub 3 szkl. świeżego
5 łyżek mleka
1 jajko
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy Prymat Karkówka Klasyczna

Mięso po umyciu i osuszeniu natrzeć przyprawą do karkówki, odstawić na 2 godziny do lodówki. W tym czasie rozmrożony szpinak zalać mlekiem, dodać rozdrobnione ząbki czosnku, sól i pieprz. Dusić przez 3-5 minut, aż płyn wyparuje. Dodać rozbełtane jajko, szybko wymieszać. W mięsie wyciąć sporą kieszeń. Gotowym gorącym farszem napełnić otwór. Spiąć wykałaczkami. Piec w rękawie foliowym przez mniej więcej godzinę.



Z przypraw Prymat wykorzystałam: Karkówkę klasyczną :)

6 komentarzy:

  1. Świetna propozycja! Uwielbiam szpinak (koniecznie z czosnkiem), więc przekonuje mnie ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja wlasnie probuje.... zobaczymy

    OdpowiedzUsuń