poniedziałek, 17 września 2012

Biszkopt z jabłkiem i żurawiną

Do sporządzenia biszkoptu potrzebujemy:

5 jaj
1 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
4 jabłka
pół szklanki suszonej żurawiny
tłuszcz i bułka tarta do blaszki

Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na końcu wlać olej i ponownie wymieszać. Ciasto wylać na natłuszczoną i posypaną bułka tartą blaszkę.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z żurawiną. Posypać ciasto, owoce powpadają do środka, ale biszkopt trochę je wypchnie na zewnątrz, więc powstanie przyjemny dla oka widok.




2 komentarze: