piątek, 31 sierpnia 2012

Soczyste i aromatyczne pałeczki drobiowe.

Mięso drobiowe ma to do siebie, że jest dość chude, co powoduje, że podczas pieczenia wysycha i jest mało apetyczne. 
Aby tego uniknąć należy piec kurczaka czy kaczkę w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia. O tym wie każdy, ale nie wszyscy wiedzą, że podczas pieczenia warto podlać mięso 1/5 szklanki niskosłodzonego soku pomarańczowego lub jabłkowego - wówczas mięso będzie nie tylko miękkie, ale i nabierze dodatkowego smaczku. 

Pałeczki z kurczaka w oregano 

  • pałeczki kurczaka po 2 szt. na osobę
  • 3 łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżka oleju

Pałeczki umyć i osuszyć. Olej wymieszać z przyprawami, natrzeć kurczaka, odstawić na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie umieścić w rękawie do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Wyjąć naczynie, do woreczka wlać 1/5 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego. Wstawić do piekarnika i upiec do zmięknięcia mięsa, ok. 10-15 minut.






 

2 komentarze:

  1. O, z takim sokiem to na pewno są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sosu aż tak bardzo nie czuć, ale soczystość pozostaje.

      Usuń