piątek, 17 sierpnia 2012

MAKARON Z SOSEM TRUSKAWKOWO- ŚMIETANOWYM

Oczekiwanie na truskawki trwa cały rok, a jak już się pojawią, następuje szał przygotowywania potraw. I nie ma się co dziwić, bo sezon truskawkowy trwa około miesiąca, a później pozostaje tylko wspomnienie. Bardziej zapobiegliwi mrożą i przetwarzają te smaczne owoce, ale wszyscy wiemy, że najlepsze są świeże. Jak jeszcze mamy je we własnym ogródku, to już sama rozkosz ...

Prezentuję najprostsze na świecie danie z truskawkami.
MAKARON Z SOSEM TRUSKAWKOWO- ŚMIETANOWYM
Makaron o grubszej formie gotujemy bez dodatku soli, ale warto dodać do gotującej wody łyżeczkę masła.

Sos truskawkowo- śmietanowy:
200 ml śmietany 12%
około kilograma truskawek
2 łyżki brązowego cukru

Sposób wykonania:
3/4 truskawek kroimy po umyciu na ćwiartki, zasypujemy cukrem i dusimy na bardzo wolnym ogniu około 5 minut, cały czas mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i zagotowujemy całość.
Sosem polewamy makaron, posypujemy resztą pokrojonych owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz