niedziela, 19 sierpnia 2012

Zapiekanka z cukinii po bułgarsku

Zapiekanka z cukinii po bułgarsku
 
Składniki zapiekanki:
3 nieduże cukinie

opakowanie sera feta
3 łyżeczki koperku
3 łyżki kaszy manny
3 jajka
3 posiekane ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
olej do posmarowania blaszki

Składniki sosu:

150 ml jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka koperku
szczypta soli

Sposób wykonania:

Cukinię obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar płynu. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i przełożyć masę na natłuszczoną blaszkę. Zapiekać około 45 minut.

Polać sosem powstałym z wymieszania podanych składników.


3 komentarze:

  1. oj, jak to pysznie wyglada! musze sie skusic :) a we wrzesniu jade do Bulgarii, moze tam uda mi sie tez zjesc .. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Dzisiaj na taki upał byłaby w sam raz :)

      Usuń
  2. Bardzo smakowity pomysł na cukinię;)

    OdpowiedzUsuń